Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny pomysł na niecodzienny obiad – delikatne gęsie nóżki w sosie własnym z pysznym mięsno – orzechowym farszem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 gęsie nóżki
    1 udko z koguta
    2 cebule
    2 garście orzechów włoskich
    1 łyżeczka masła roślinnego
    5 ząbków czosnku
    zioła do drobiu
    tymianek
    pieprz czosnkowy
    liście laurowe
    olej
    sól
    6 łyżek mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • koguta miksujemy z cebula 1. Najpierw gęsie nóżki musimy pozbawić kości, nacinamy nogę wzdłuż od wewnętrznej części i używając ostrego i małego noża wycinamy kość. Do miseczki wciskamy obrane ząbki czosnku, dodajemy łyżeczkę soli, przyprawy do drobiu, tymianek i pieprz ziołowy – dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy gęsie nóżki od zewnątrz i od środka – pozostawiamy je w chłodnym miejscu na 24h.
  • dodajemy orzechy 2. Udko z koguta ugotowałam w rosole, gdy było całkiem miękkie zdjęłam z niego skórę (odrzuciłam), a mięso obrałam z kości i przełożyłam do rozdrabniacza. Dodałam też 1 cebulę pokrojoną w piórka i przesmażone na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii – całość dokładnie zmiksowałam na jednolitą pastę. Do mięsnego farszu dodajemy orzechy włoskie, które wcześniej należy grubo posiekać i przyprażyć na suchej patelni – dokładnie mieszamy.
  • mięso nakładamy do gęsich nóżek 3. Mięsno – orzechowy farsz nakładamy do gęsich nóżek, które następnie zszywamy w miejscu wcześniejszego nacięcia w celu pozbawienia kości. W garnku topimy łyżkę roślinnego masła, na którym po 3 minuty obsmażamy gęsie nóżki (najpierw od strony skóry), następnie zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz. Na wolnym ogniu gotujemy całość 1,5h, co jakiś czas uzupełniamy brak wody.
  • 4. Gdy gęsie nóżki są miękkie wyjmujemy je na chwile z wody w ktorej się gotowały i robimy sos – dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy 5 minut. W tym czasie mąkę prażymy na rumiany kolor, gdy ostygnie stopniowo dolewamy gorący wywar i energicznie mieszamy by nie było grudek – przelewamy do garnka i jeszcze chwilę gotujemy aby sos zgęstniał (przekładamy do sosu nóżki). Z mięsa przed podaniem wyciągamy sznurki, sosem polewamy ziemniaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować