Gęsie nogi w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób

Danie przygotowałam inspirując się przepisem Pascala Brodnickiego, zmieniając nieco proporcje składników i rezygnując z dodatku masła. Nogi podałam z ziemniakami z wody i sałatką z marchewki i bobu. Danie okazało się przepyszne, warte wielokrotnego powtórzenia.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 nogi gęsie
    sól
    świeżo mielony pieprz
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 szklanka białego półwytrawnego wina
    1/2 szklanki śmietanki kremówki
    liść laurowy
    2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
    garść siekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęsie nogi w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kości, przeciąć nogę w stawie na dwie części, ostrym nożem naciąć pozostałą skórę.
    Oprószyć solą i pieprzem.
    Do rondla wrzucić odciętą skórę i tłuszcz, smażyć, aż wytopi się cały smalec.
    Wysmażone resztki wyrzucić, a tłuszcz zlać do słoiczka.
    Mięso włożyć do rondla, najpierw skórką do dołu, smażyć z obu stron, aż stanie się rumiana i wysmażona, do wytopienia całego tłuszczu.
    Mięso wyjąć, tłuszcz zlać do poprzednio wytopionego, zostawiając w rondlu 1-2 łyżki.
    Na tłuszcz wsypać pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek, zeszklić, ponownie dołożyć mięso, wlać wino i śmietanę.
    Dołożyć liść laurowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości, ,kilkakrotnie odwracając.
    Ponieważ trwa to ze dwie godziny i sos się mocno redukuje, więc warto zaglądać, czy całkiem nie znikł i w razie potrzeby podlać jeszcze winem lub wodą.
    Zdjąć rondel z ognia, wyjąć mięso.
    Do sosu dodać musztardę i natkę pietruszki, doprawić pieprzem, wymieszać.
    Wystudzony smalec schować do lodówki, aby wykorzystać do innych pysznych potraw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Gorczyca Musztarda Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować