Gęsia pierś podana na jęczmiennym kaszotto z borowikami modrą kapustą w pieczonym jabłku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przyrządzone przeze mnie danie to cudowne połączenie tego wszystkiego co najbardziej lubię.Tak podana gęsia pierś w połączeniu z jęczmiennym kaszotto z borowikami oraz modrą kapustą w jabłku cudownie ze sobą współgra ,co nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.Polecam Serdecznie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kaszotto
    Potrzebne składniki:
    1 szklanka kaszy jęczmiennej
    1,5 l bulionu drobiowego
    100 ml białego wina
    garść borowików
    1 mała marchewka'
    1 mała cebula
    szczypta szafranu
    3 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęsia pierś podana na jęczmiennym kaszotto z borowikami modrą kapustą w pieczonym jabłku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyrządzenie: Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w drobna kostkę,smażymy na małym ogniu, dodajemy pokrojoną w plastry marchew,grzyby kroimy,dodajemy do cebuli,smażymy na niewielkim ogniu przez ok.10 minut. do patelni wsypujemy kaszę,wszystko dokładnie łączymy ze sobą i zalewamy stopniowo bulionem.Gotujemy na najmniejszym ogniu cały czas mieszając. Czynność podlewania bulionem powtarzamy,pilnując aby go nie zabrakło. pod koniec dolewamy białe wino.Gotujemy,by odparowało,na sam koniec dolewamy resztę bulion,doprawiamy do smaku sola,pieprzem oraz szafranem. Gdy kasza jest odpowiednio miękka kaszotto przekładamy na talerz.
  • 2. *Gesia pierś z rozmarynem i majerankiem
    Potrzebne składniki:
    1 pierś z gęsi
    3 łyżeczki suszonego majeranku
    3 gałązki rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku

    Przyrządzenie: Pierś umyć i osuszyć,mięso uwolnić od kości.Skórę delikatnie naciąć wzdłuż uważając aby nie uszkodzić mięsa.Piersi natrzeć solą, pieprzem, majerankiem,pokrojony w plasterki czosnek,włożyć w nacięta skórkę piersi,mięso ułożyć na gałązkach rozmarynu.Naczynie z mięsem przykryć folią spożywczą,odstawić do lodówki na 24 godziny tak aby składniki przegryzły się. Piersi ułożyć na lekko nagrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu,tłuszcz lekko wytapiamy,gdy skórka zacznie się rumienić zlać tłuszcz,pierś ułożyć tym razem mięsem do dołu i obsmażyć. ułożyć pierś w naczyniu żaroodpornym,zalać wytopionym tłuszczem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C,przykryć i dusić około 1 godzinę,następnie naczynie odkryć i dopiekać jeszcze 15 minut, by skórka stała się złocista i chrupiąca. Pod koniec pieczenia na oddzielnej blaszce wstawiamy do podpieczenia wydrążone jabłko. Upieczone mięso odstawiamy na ok.10 minut,dzięki temu mięso zatrzyma soki i będzie soczysta.
  • 3. *Modra kapusta duszona w winie
    Potrzebne składniki:
    Mała główka czerwonej kapusty
    1 jabłko
    1 mała cebula '
    0,5 szklanki bulionu
    1 szklanka czerwonego wina półwytrawnego
    łyżeczka cynamonu
    1 zgnieciony goździk
    liść laurowy
    pieprz i sól do smaku
    łyżeczka octu
    2 łyżki miodu
    Przyrządzenie: Liście kapusty płuczemy,osuszamy i szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę.Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozpuszczamy 1 łyżkę masła i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę oraz jabłka,smażymy. Całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy,zgnieciony goździk i cynamon. Kapustę dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie i całe wino wyparuje Danie doprawiamy octem,miodem,solą i pieprzem. Jabłko wykładamy na talerz,napełniamy modrą kapustą,przykrywamy czapeczką,następnie wykładamy kaszotto, na kaszotto wykładamy pokrojoną w plastry gęsią pierś. Danie podawać odrazu po przyrządzeniu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Gęś Kasza jęczmienna Kasza Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować