Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sos zrobiony na winie jest idealnie się komponuje z gęsią, a oscypek podkreśla walory smakowe całego dania.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Pieczona gęś:
    0,5 piersi gęsi ze skórką
    0,5 główki czosnku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka soli
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka soku z limonki
    2 łyżki oleju
    pieprz

    Sos jabłkowo – żurawinowy:
    2 jabłka
    2 garście suszonej żurawiny
    0,5 limonki
    0,5 szklanki półwytrawnego wina
    1 łyżka prawdziwego miodu
    szczypta mielonego chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki do marynaty 1. Pieczona gęś:
    Dzień przed planowanym obiadem musimy zamarynować mięso. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy olej, sok z limonki oraz przeciśnięte ząbki czosnku – całość dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy dokładnie mięso, można też spróbować wepchnąć nieco marynaty pod skórę, by mięso jak najlepiej nasiąkło wszystkimi przyprawami – wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso przekładamy do rękawa kuchennego i pieczemy je przez 80-90 minut w temp. 180*.
  • Składniki na sos 2. Sos jabłkowo – żurawinowy:
    Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy je na patelnię np. z powłoką ceramiczną by nic nie przywierało. Pokrojone jabłka polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z połowy limonki, a następnie przesmażamy je przez ok 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy wino, dodajemy suszoną żurawinę oraz łyżkę prawdziwego miodu. Dodajemy małą szczyptę papryki chili i całość prażymy do czasu aż jabłka się zaczną rozpadać, a wino nieco odparuje – sos odpowiednio się zagęści. U mnie trwało to ok. 8 minut.
  • Sos w trakcie przygotowania 3. Na talerze wykładamy po 2-3 łyżki gorącego sosu jabłkowo – żurawinowego, na którym układamy po 2-3 plasterki upieczonej gęsiej piersi. Między czasie w grillu elektrycznym grillujemy grube plastry oscypka, który idealnie skomponuje się z mięsem i żurawinowym sosem. Całość podajemy na ciepło – istny rarytas!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować