Podobne przepisy

  • Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem

    Dodane przez: ela7751

  • przepis dostałam od znajomych z Poznania ponieważ u nich gęsina jest bardzo popularna

  • Składniki

    1 młoda gęś owsiana [moja ważyła 4,3 kg]
    sól, pieprz
    suszony majeranek
    3 kwaśne lub kwaśno-winne jabłka [ok. 75 dag]

  • Sposób przygotowania

    1.
    gęsina - krok 1

    Gęś mrożoną powoli rozmrozić - chyba, że mamy świeżą. Dokładnie ją wymyć w środku i na zewnątrz. Usunąć pozostałości piór Osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Majerankiem tylko w środku (nie żałować przyprawy), bo inaczej może się przypalić. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej dobę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą - 1cm - kostkę, wymieszać z przyprawami. Napakować wnętrze gęsi jabłkami. Warto zaszyć igłą z nitką. Na około 4-5 h przed konsumpcją: rozgrzać piekarnik wraz z pustą gęsiarką do temperatury 140 stopni. Gęś włożyć do gęsiarki i przykryć ( z braku gęsiarki można piec na blasze w piekarniku, ale nie otwierajmy go często). W domowych warunkach lepiej 160 st. C przez 45 minut na każdy kilogram mięsa. Ja piekłam przez godzinę w 140 st. C, potem przez godzinę w 160 st. C, następnie zwiększyłam temperaturę do 200 st. C , polewałam wierzch wytopionym tłuszczem i pozwoliłam jej się zrumienić. SMACZNEGO 

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad
  • 0 komentarzy

Dodane przez: ela7751

ela7751 25

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-13T15:28:08+01:00

1690 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »