GĘŚ PIECZONA Z JABŁKAMI

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Na świąteczny obiad gęś ;dodatek jabłek tylko wieńczy dzieło;) pasują idealnie do kruchego ,pieczonego mięsa.Smaki świetnie się ze sobą komponują.Prosty przepis na elegancki obiad:

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób:

    2 udka z gęsi
    2 piersi z gęsi
    sól
    3 ząbki czosnku
    majeranek
    4 kwaskowe jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Gęś pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso marynować w solance (1,5 l wody +2 łyżki soli ) przez noc.(dzięki temu mięso będzie bardziej kruche) Następnie odsączyć z wody ,natrzeć majerankiem,rozgniecionym czosnkiem.Wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.Jabłka pokroić na ósemki ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,na nie położyć mięso.Przykryć pokrywą i piec ok 2 godziny w 200 st.Po tym czasie odlać większą część wytopionego tłuszczu( pozostawić lekko podlane mięso) Piec bez przykrycia od 30 do 60 minut.do zrumienienia i odpowiedniej miękkości mięsa.Po upieczeniu pozostawić mięso na kilkanaście minut by odpoczęło a nie zbyt wystygło.Podawać z upieczonymi jabłkami,surówkami,kluskami śląskimi,ziemniakami ...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Gęś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować