Gęs pieczona w całości

4.46 (151 ocen)

  • 5 godz. 20 min

Pyszna, aromatyczna ,rumiana ges pieczona w calosci. Przygotowanie jest bardzo proste ,jedynie czas pieczenia dosc dlugi ,ale cos za cos . Zapraszam do zapoznania sie z przepisem.

  • 5 godz. 20 min

Składniki:

  • * Jedna sprawiona ges (okolo 4,5 do 5 kg )
    * 2 kwasne jablka
    * garsc suszonej zurawiny
    * 3 cebule
    * 2 marchewki
    * 6-8 ziaren jalowca
    * 3-4 gozdziki
    * 1 lyzka soli
    * pol lyzeczki pieprzu
    * lyzka majeranku
    * 3-4 zabki czosnku
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęs pieczona w całości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ges umyc ,osuszyc . Pozbyc sie nadmiernego tluszczu.
  • 2. Sol ,pieprz ,majeranek,przecisniety czosnek wymieszac i natrzec ges dokladnie z kazdej strony i w srodku.Odstawic w chlodne miejsce na okolo 2-3 godziny.
  • 3. Jablka umyc i pokroic na cwiartki. Marchewki oczyscic i pokroic na centymetrowe kawalki. Cebula pokroic na cwiartki.
  • 4. Czesc jablek ,cebuli ,marchewki , zurawiny oraz jalowca i gozdzikow wlozyc do gesi , reszte ulozyc wokol gesi. Ges ukladamy piersiami do dolu.
  • 5. Ges podlac okolo 0,5 szklanki przegotowanej wody lub np. wywaru z warzyw lub drobiu.
  • 6. Ges nalezy piec w 200 st . przez okolo 2 i pol godzinny i nastepnie okolo 30-40 minut w 165 st. w zaleznosci od wielkosc gesi.
  • 7. Po okolo godzinie pieczenia nalezy zaczac podlewac ges co okolo 20 minut powstalym plynem / tluszczem.

Porady

Ja z szyji gesi oraz zoladka ugotowalam rosol.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Gęś Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować