Gęś marcińska pieczona z jabłkami, morelami i rodzynkami

5 (140 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Na Św. Marcina najlepsza gęsina.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • gęś ( moja ok 4,5 kg )

    łyżka majeranku
    sól, pieprz

    6 kwaśnych jabłek
    morele suszone - garść
    rodzynki - garść
    kieliszek czerwonego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś marcińska pieczona z jabłkami, morelami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem , solą i pieprzem.
    Jabłka pokroić na mniejsze kawałki ( bez gniazd nasiennych ) i pomieszać z morelami i rodzynkami. Nafaszerować gęś.
    Gęś umieścić w żaroodpornym naczyniu i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 1 godz. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 1,5 godziny. Następnie podlać winem i jeszcze dusić ok 30 min. Na koniec polewać gęś powstałym sosem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować