Gęś faszerowana wątróbką i kaszą gryczaną

4.44 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pieczona gęś to idealny, wyśmienity obiad na Boże Narodzenie. Mięso gęsi ma doskonałe walory smakowe, ale i zdrowotne.

Składniki:

  • gęś (4500g)
    20-30 dag wątróbki drobiowej
    2 torebki kaszy gryczanej
    2 jajka
    3 kromki chleba
    cebula
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.44 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś faszerowana wątróbką i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś (jeśli zamrożona- odmrozić w lodówce), umyć, osuszyć.Oprószyć, solą, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Odstawić w chłodne miejsce.
  • gęś po nafaszerowaniu 2. Farsz: kaszę gryczaną ugotować w posolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Surową wątróbkę zmielić przez maszynkę i razem z kaszą przełożyć do miseczki. Dodać namoczony w mleku i odciśnięty chleb, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • 3. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować oczyszczone wnętrze gęsi i zszyć, aby uniknąć wypadnięcia farszu. Nićmi kuchennymi związać też skrzydła i nóżki ptaka.
  • gęś przed pieczeniem 4. Tak nafaszerowaną gęś przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok.3,5 godz. Przez 15 minut piec w 220 st.Następnie zmniejszyć temp.do 180 st. i piec 2 godz.Ostatnią godzinę piec w 160 st, żeby skóra się zbytnio nie spiekła. W międzyczasie mięso podlewać tłuszczem, który wytopił się podczas pieczenia. Podawać z pieczywem i ulubioną surówką.

Porady

Co zrobić z pozostałościami po upieczonej gęsi: * Tłuszcz otrzymany z wytopienia gęsi, to najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy, bo zawiera kwasy omega 3. Warto więc po upieczeniu ptaka zebrać czysty tłuszcz, lub zrobić smalec, aby go później zastosować w kuchni wielokrotnie. * Korpusu oraz pozostałych po obiedzie czystych kości nie trzeba wyrzucać, można je wykorzystać do ugotowania rosołu . * Pozostałe kawałeczki mięsa np. z korpusu lub ładniejsze kości można dodać do bigosu, bardzo wzbogacą jego smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować