Gęś faszerowana kaszą

4.48 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gęś z takim nadzieniem to typowo litewskie danie, ale można ją też faszerować makaronem,fasolą lub mięsem.

Składniki:

  • ok. 3-kg gęś
    2,5 szkl. kaszy (gryczana, perłowa lub jęczmienna)
    5 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
    15 dag wędzonego boczku
    łyżka masła
    2 cebule
    marchewka
    pietruszka
    sól
    pieprz
    jajko
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęś faszerowana kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy przez noc, następnie gotujemy. Odcedzamy. Cebule obieramy i siekamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. Ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Gęś myjemy, dokładnie osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem (także wewnątrz). Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • 3. Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę, marchewkę i pietruszkę dusimy na maśle. Mieszamy z kaszą. Dodajemy grzyby, jajko i natkę. Doprawiamy i mieszamy.
  • 4. Gęś nadziewamy farszem, i zszywamy. Obkładamy plastrami boczku. Pieczemy ok. 2,5 godziny w 200-220 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować