Gerbaud

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

ciasto drożdżowe, ale takie trochę inne

  • 6 godz.

Składniki:

  • 45 dag mąki
    2 żółtka
    4 dag drożdży
    1 szklanka śmietany(u mnie 18%)
    1 kostka margaryny
    1 łyżeczka cukru
    sól
    Masa:
    3 szklanki dżemu morelowego- ja użyłam powideł śliwkowych
    30 dag mielonych orzechów włoskich
    40 dag cukru- proponuję zmniejszyć o połowę
    Polewa:
    1 szklanka wody
    30 dag cukru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżem morelowy

Gerbaud - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam, dodaję margarynę i razem rozcieram. Odkładam jedną grudkę masła z mąką, którą użyję później do zrobienia polewy. W kubku dokładnie mieszam śmietanę,żółtka, cukier, sól i drożdże i wlewam to do mąki z masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową tej masą smaruję wyłożone na blasze ciasto. Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, układam na masie, wykładam pozostałą część masy i przykrywam trzecim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Gotowe odstawiam na 2 godz do lodówki, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp.180-200'C i wstawiam ciasto na 30 min. Upieczone wygładzam delikatnie wierzch za pomocą wałka by pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiam. W garnuszku gotuję wodę z cukrem do czasu, aż syrop będzie sklejał palce. Dodaję kakao, zestawiam z ognia i dorzucam odłożoną grudkę masła. Polewę studzę i polewam wierzch mojego ciasta. Odstawiam na całą noc i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować