Genmaicha - zupełnie inna herbata

0 (0 ocen)

  • 1 min

Japońska mieszanka zielonej herbaty ( Sencha lub Bancha -duże , twarde liście ) z prażonym ryżem .

  • 1 min

Składniki:

  • 1 łyżeczka herbaty Genmachia ( lub 1 saszetka tej herbaty )
    1 filiżanka przegotowanej wody o temperaturze ok 70 * C
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Genmaicha - zupełnie inna herbata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zalewamy wodą i parzymy od 1,5- 3 minut ( ja parzę w takiej małej miseczce z porcelany ) . Natychmiast zlewamy napar do filiżanki , a herbatę zalewamy do ponownego parzenia .Tym razem parzymy ok 8 minut. Drugi napar jest wyrazistszy w smaku .
    Zielone herbaty są ogólnie znane jako bardzo zdrowe . Ganmaicha ma dodatkowo właściwości witaminy B i F ( z prażonego ryżu ).Poprawia krążenie, jest doskonała przy stanach przemęczenia, stresu .W przeciwieństwie do tej parzonej na zimno do której smaku trzeba się moim zdaniem przyzwyczaić ta jest smaczna .Ma lekko orzechowy zapach i smak.
    Herbatę można parzyć 3 razy z tych samych liści .Każdy napar ma trochę inny smak .
    Położyłam obok filiżanki saszetki z herbatą żeby pokazać jak wygląda

Porady

Tytułem wstępu - temperaturę wody idealną do parzenia zielonej herbaty można uzyskać w prosty sposób. Po prostu 1 litr wody zagotowany i pozostawiony w czajniku na 10 minut ma ok 70 * C po tym czasie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielona herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować