Gelato di Riso

4.5 (173 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Od wieków znane w słonecznej Italii, powoli przebijają się do innych krajów - Gelato di Riso. Ich niespotykany i niecodzienny smak oraz aksamitna konsystencją, sprawiają, że wciąż ma się ochotę nimi delektować, a przy tym można po nie sięgać prawie bezkarnie.(cd w ostatnim "kroku".)

  • 5 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 ml mleka ryżowego
    250 ml gęstej śmietany
    150 g cukru brązowego
    100 g ryżu mlecznego (milchreis) lub Arborio
    5 żółtek kurzych, organicznych
    1 laska wanilii
    Skórka z jednej pomarańczy
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Szczypta soli morskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gelato di riso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gelato di Riso 1. Rozgrzać piecyk do 175°C. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wlać mleko, wsypać ryż, 50 g cukru, sól, laskę wanilii i skórkę ze sparzonej pomarańczy. Przykryć naczynie i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, dodać resztę cukru i kontynuować pieczenie - już bez przykrycia - przez kolejne 30 minut.
  • Gelato di Riso 2. Następnie wyjąć naczynie z pieca, usunąć skórkę oraz laskę wanilii. Dodać żółtka, lekko ubić trzepaczką rózgową, dodać śmietanę i gałkę muszkatołową. Połowę masy ryżowej zmiksować w blenderze, a następnie połączyć z pozostałą częścią masy..
  • Gelato di Riso 3. Całość wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, a potem już postępować zgodnie z instrukcją maszyny do wyrobu lodów. Jeśli jednak nie dysponujecie takim urządzeniem, można miksować lody przez 20 minut zwykłym mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.
    W obu przypadkach - nieżalenie jakiego sprzętu użyjecie - zmiksowaną masę włożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażalki na kilka godzin, a potem można się już delektować.
  • Gelato di Riso 4. Mimo, że ich głównym składnikiem jest ryż, schodzi on na drugi plan, gdyż dominują aromat pomarańczy i laska waniliowa. Lody są lekkie, mniej kaloryczne, a dzięki ryżowi - kremowe.
    Gelato di Riso stanowią również doskonałą alternatywę dla wegetarian i osób świadomie odżywiających się. Są idealne na upalne dni Lata.

Porady

Powyższy przepis jest na ok 1 litr lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mleko Ryż Wanilia Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Bez laktozy

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pizza di riso

To może cię zainteresować