Gazpacho

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zupa pomidorowa w wersji na zimno, ze świeżych warzyw. Szybki klasyk śródziemnomorski, zaostrzy apetyt przy eleganckiej kolacji.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - woda mineralna niegazowana: 1.5 szklanki
    - Ząbki czosnku: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - ogórek mały: 1 sztuka
    - pomidor dojrzały duży: 3 sztuki
    - sok pomidorowy: 1 szklanka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - ocet winny biały: 2 łyżeczki
    - papryka czerwona lub zielona papryczka chili: 1 sztuka
    - sól i pieprz świeżo mielony: 2 szczypty
    - kromki chleba typu wiejskiego: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Gazpacho

Gazpacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb namaczam na talerzu w części wody. Pomidory myję, obieram ze skórki, drobno siekam i przecieram pulpę przez sitko, aby nie było pestek. Czosnek, cebulę drobno siekam. Drobno kroję także obrany ogórek oraz paprykę. W mikserze lub blenderze wlewam wodę, sok pomidorowy, dodaje warzywa i dobrze miksuję, dodaję ocet, olej i dalej miksuję, na końcu dodaję chleb, i mieszam. Gazpacho dobrze schładzam w lodówce przed podaniem, dekoruję listkiem bazylii lub natki, kolendry, chodzi o efekt czegoś zielonego.
    To danie to dobry pomysł na lekki, letni obiad, albo przystawkę do kolacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować