GĄSKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

0 (0 ocen)

Tak przygotowane ciasto francuskie na pewno zachęci każdego do jedzenia.Najlepszy w tym wszystkim jest farsz z gąskami.

Składniki:

  • 1 op.ciasta francuskiego
    1 szk.odgotowanych gąsek
    5 dkg.polędwicy łososiowej
    1 mała marchew
    - kawałek selera
    - kawałek pietruszki
    1 mała cebula
    - kilka gałązek natki pietruszki
    1 jajko
    1 łyżka masła
    1 kostka rosołowa
    pieprz do smaku,masło do posmarowania naczynia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gąski w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gąski w cieście francuskim 1. Grzyby oczyścić,umyć,pokroić w mniejsze kawałki,zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu 1 min.odcedzić i przelać przez sito zimną wodą
  • gąski w cieście francuskim 2. Przygotować pozostałe składniki.Marchew,seler,por,zetrzeć na tarce o grubych,oczkach.Cebulę i polędwice pokroić w kostkę.Natkę pietruszki posiekać.
  • gąski w cieście francuskim 3. Na patelni rozgrzać masło,zeszklić cebulę,dodać polędwicę i chwilę smażyć
  • gąski w cieście francuskim 4. Dodać startą włoszczyznę i smażyć do czasu odparowania wody i zeszklenia się warzyw.
  • gąski w cieście francuskim 5. Całość zalać wywarem rosołowym sporządzonym z kostki rosołowej rozprowadzonej w 1 szk.gorącej wody.
  • gąski w cieście francuskim 6. Smażyć całość do czasu odparowania płynów,przyprawić pieprzem do smaku,wsypać natkę pietruszki,wymieszać i pozostawić do przestudzenia.
  • gąski w cieście francuskim 7. Ciasto francuskie rozwinąć,dociąć do wielkości naczynia lub blaszki do pieczenia.Naczynie posmarować masłem,ułożyć ciasto i po nakłuwać widelcem.
  • gąski w cieście francuskim 8. Rozprowadzić równomiernie farsz z gąsek.
  • gąski w cieście francuskim 9. Pozostałe ciasto pokroić w paski,ułożyć na farszu w np.kratkę,ozdobić różyczkami sporządzonymi z pozostałego ciasta.Całość posmarować rozmąconym jajkiem.Różyczki posypać papryką mieloną.
  • gąski w cieście francuskim 10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min.Podawać gorące.Na zimno jest też dobre.

Porady

Skorzystałam z rady Joanny i dodałam do farszu zamiast innej przyprawy kostkę rosołową rozprowadzoną w gorącej wodzie.Nie należy już do potrawy dodawać soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować