Gąsieniczka z paróweczki na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówkę nabijamy przez środek na patyczek od szaszłyków.
2.Gdy mamy już paróweczkę na patyczku to nacinamy ją dookoła jak spiralkę.
3.DELIKATNIE WYJMUJEMY PATYK Z PARÓWKI I WKŁADAMY DO CIEPŁEJ WODY LECZ NIE GOTUJĄCEJ. POZOSTAW W WODZIE NA KILKA MINUT, AŻ ZROBI SIĘ SPRĘŻYNKA.
4.Taką sprężynkę przełóż na talerz z sałatą delikatnie ją formułuj na kształt gąsieniczki. Rzodkiewka przetnij na plasterki i powkładaj w szparki sprężynki. Jeśli mamy duże rzodkiewka, to każdy plasterek przetnij na 4 części lub dwie i również ułóż w taki sposób.
Ze szczypiorku robimy oczka i np. kokardkę. Z rzodkiewki robimy buźke i posypujemy groszkiem.
Porady
Z paróweczki można robić różne inne postacie. np. ośmiorniczkę http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/parowkowe-osmiorniczki-na-morzu
Komentarze