Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa

4.48 (153 ocen)

  • 45 min

Ta zupa, to smak z dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy gotowała ją babcia.

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g obranych jabłek
    200 g obranych gruszek
    200 g śliwek, bez pestek
    cukier- do smaku, ok. 4 łyżek

    Zaprawka:
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa Garus Desery

Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka, gruszki, śliwki 1. Wszystkie owoce myjemy.
  • obrane owoce 2. Owoce obieramy ze skórki, pestek.
  • owoce zalane wodą 3. Owoce kroimy na cząstki. Przekładamy do garnka. Wlewamy 800 ml wody.
  • przecieranie owoców przez sito 4. Gotujemy do momentu rozgotowania owoców, ok. 20 min. Przecieramy je wówczas przez sito.
  • mąka ziemniaczana z zimną wodą 5. Rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie.
  • wlewanie rozpuszczonej mąki ziemniaczanej do zupy 6. Wlewamy do gorącej zupy. Szybko mieszamy. Dolewamy tyle wody jeszcze, aby miała konsystencję gęstej zupy. Zagotowujemy.
  • garus 7. Zupę podajemy na dwa sposoby- na zimno, to w upalne dni i na gorąco- w chłodniejsze.
    Koniecznym dodatkiem są ugotowane ziemniaki utłuczone z roztopionymi skwarkami.
  • garus 8. Smacznego :)

Porady

Cukier wsypujemy stopniowo, ilość zależna od słodkości owoców. Zupa nie może być zbyt słodka, gdy jednak przesłodzimy- wciskamy sok z cytryny- do smaku. Trzeba ją doprawić według gustu smakowego, coś pomiędzy smakiem kisielu, a kompotu. Dobrze, gdy owoce są dojrzale, lepiej się wówczas rozgotują, mają aromatyczny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Mąka ziemniaczana Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować