Garniec chłopski

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten przepis dostałam od koleżanki. Znalazła go w babcinym zeszycie.

Składniki:

  • ● 2 kg ziemniaków
    ● 5 jajek
    ● olej
    ● 60 dag mielonego mięsa
    ● główka kapusty
    ● 2 cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, kminek, koperek, rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Garniec chłopski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Mięso podsmażamy
    z cebulą i odrobiną rozmarynu, doprawiamy przyprawa uniwersalna
    i pieprzem.
  • 2. Kapustę szatkujemy, doprawiamy
    solą, pieprzem
    i kminkiem. Dusimy na oleju.
  • 3. Ziemniaki ścieramy na tarce
    o małych oczkach, odciskamy
    sok. Dodajemy żółtka,
    zmiażdżony czosnek, sól,
    pieprz i ubite białka.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym
    układamy na przemian
    ziemniaki, mięso i kapustę
    (ostatnią warstwą powinny
    być ziemniaki). Polewamy
    śmietaną wymieszaną z koperkiem.
    Pieczemy ok. 1,5
    godziny w 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować