Garam masala

0 (0 ocen)

  • 15 min

Garam masala znaczy dosłownie "gorąca mieszanka" i nigdzie nie mogłam dostać tej przyprawy.Teraz zrobiłam sobie sama i żałuję że tak późno wpadłam na ten pomysł.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    1,5 łyżki chilli
    6 łyżek kolendry - ja miałam w ziarnkach
    2 łyżki zmielonego liścia laurowego
    1,5 łyżki goździków
    1 i 3/4 łyżki cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    6 łyżek czarnego pieprzu w ziarnkach
    6 łyżek nasion kardamonu
    5 łyżek kminu rzymskiego

Garam masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypać do moździerza i utłuc dość intensywnie.
    Powiadam Wam że zapach jest nieziemski, tylko nie wdychać za mocno bo będzie kichanie.
    Przechowywać w szczelnym pojemniku aby nie zwietrzało.
    Miłych doznań smakowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy