• Gałuszki na parze

    Dodane przez: PolskaGotuje

  • Typowe śląskie danie.

  • Składniki

    - mąka: 1 kilogram
    - drożdże: 5 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 3 łyżki
    - mleko: 400 mililitrów
    - aromat cytrynowy (kilka kropel): 0.5 mililitra
    - powidła (słoiczek): 280 gramów
    - masło: 20 dekagramów
    - kakao: 3 łyżki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Rozkruszamy drożdże i rozcieramy z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia, a potem mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy, odstawiamy na 30 min.

    2.

    Łyżką wykrawamy kawałki ciasta. Pośrodku każdego robimy wgłębienie i wkładamy pół łyżeczki powideł. Zlepiamy, formujemy kule i odkładamy na 20 minut na posypaną mąką stolnicę. Gotujemy na parze ok.12 minut. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy kakao.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    Przepis nie ma słów kluczowych:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: PolskaGotuje

PolskaGotuje 7037

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2010-12-30T19:07:10+01:00

44 odwiedziny


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »