Gałuszki na parze

0 (0 ocen)

  • Trudny

Typowe śląskie danie.

  • Trudny

Składniki:

  • - mąka: 1 kilogram
    - drożdże: 5 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 3 łyżki
    - mleko: 400 mililitrów
    - aromat cytrynowy (kilka kropel): 0.5 mililitra
    - powidła (słoiczek): 280 gramów
    - masło: 20 dekagramów
    - kakao: 3 łyżki

Gałuszki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszamy drożdże i rozcieramy
    z 4 łyżkami ciepłego
    mleka, łyżką mąki i łyżeczką
    cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia,
    a potem mieszamy
    z resztą składników. Wyrabiamy,
    odstawiamy na 30 min.
  • 2. Łyżką wykrawamy kawałki
    ciasta. Pośrodku każdego robimy
    wgłębienie i wkładamy
    pół łyżeczki powideł. Zlepiamy,
    formujemy kule i odkładamy
    na 20 minut na posypaną
    mąką stolnicę. Gotujemy na
    parze ok.12 minut. Polewamy
    roztopionym masłem i posypujemy
    kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy