Gałuszki na parze

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To typowe śląskie danie.Każdy, kto bierze ode mnie przepis, na stałe wprowadza je do swego jadłospisu. Wszystkim bardzo smakuje.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 5 dag drożdży
    ● szczypta soli
    ● 8 łyżek cukru
    ● 3 łyżki oleju
    ● 400 ml mleka
    ● 3 jajka
    Oraz: kilka kropel aromatu cytrynowego
    ● powidła
    ● masło
    ● kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gałuszki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszamy drożdże i rozcieramy
    z 4 łyżkami ciepłego
    mleka, łyżką mąki i łyżeczką
    cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia,
    a potem mieszamy
    z resztą składników. Wyrabiamy,
    odstawiamy na 30 min.
  • 2. Łyżką wykrawamy kawałki
    ciasta. Pośrodku każdego robimy
    wgłębienie i wkładamy
    pół łyżeczki powideł. Zlepiamy,
    formujemy kule i odkładamy
    na 20 minut na posypaną
    mąką stolnicę. Gotujemy na
    parze ok.12 minut. Polewamy
    roztopionym masłem i posypujemy
    kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować