• Gałuszki na parze

    Autor: Marta Liberda, Wisłoczek

  • To typowe śląskie danie.Każdy, kto bierze ode mnie przepis, na stałe wprowadza je do swego jadłospisu. Wszystkim bardzo smakuje.

  • Gałuszki na parze

    Składniki

    ● 1 kg mąki
    ● 5 dag drożdży
    ● szczypta soli
    ● 8 łyżek cukru
    ● 3 łyżki oleju
    ● 400 ml mleka
    ● 3 jajka
    Oraz: kilka kropel aromatu cytrynowego
    ● powidła
    ● masło
    ● kakao

  • Sposób przygotowania

    1.

    Rozkruszamy drożdże i rozcieramy z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia, a potem mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy, odstawiamy na 30 min.

    2.

    Łyżką wykrawamy kawałki ciasta. Pośrodku każdego robimy wgłębienie i wkładamy pół łyżeczki powideł. Zlepiamy, formujemy kule i odkładamy na 20 minut na posypaną mąką stolnicę. Gotujemy na parze ok.12 minut. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy kakao.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, śląskie danie
  • 0 komentarzy

Autor: Marta Liberda, Wisłoczek

RedakcjaPP 5912

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-29T13:58:38+01:00

371 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_02-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »