Galette z truskawkami i solą morską

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszne tartaletki z kruchego ciasta z dodatkiem soczystych truskawek, których smak cudownie podnosi dodatek soli morskiej.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka krupczatka: 1.5 szklanki
    - cukier puder skladnik ciasta: 2 łyżki
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - zimna woda (można dodać więcej): 1 łyżka
    - zimne masło: 125 gramów
    - sól do samku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Galette z truskawkami i solą morską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować. Przy pomocy wykrawaczek o średnicy 12 cm i/lub 8cm wyciąć spody do galette (u mnie wyszło 7 większych i 4 mniejsze). Na środek każdej porcji nasypać troszkę pokruszonych ciasteczek waniliowych - wpiją nadmiar soku. Należy zostawić przynajmniej 2 cm brzegu - będzie później zawijany, by utrzymać nadzienie. Rozłożyć na nich truskawki pokrojone na grubsze plasterki lub ćwiartki i posypać szczyptą soli morskiej. Brzeg zakładać, tak by otulił nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 20-25 minut lub do momentu, gdy ładnie się zarumienią.
    Zdecydowanie zalecam podawać z lodami waniliowymi - rozkosz!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować