Galette z jabłkami - przepis

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Inaczej rustykalna tarta z jabłkami. Więcej na www.ilovebake.pl

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - masło: 16 łyżek
    - zimna woda: 0.33 szklanki
    - jabłka duże: 2 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - cynamon: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Tarty Desery

Galette z jabłkami - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, cukier oraz masło łączymy razem ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając wodę. Wałkujemy ciasto na grubość ok. pół cm. tworząc okrąg. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plasterki. Następnie układamy na cieście jeden obok drugiego, starając się stworzyć z nich koło. Pozostawiamy ok. 4 cm od brzegów ciasta. Jabłka obsypujemy cukrem oraz cynamonem. Następnie wywijamy brzegi ciasta do środka. Pieczemy w 180 C przez 30 min. do zarumienienia ciasta. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować