Galette z cebulą i cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Galette to rustykalna tarta francuska na kruchym cieście (pâte brisée). Jako nadzienie zastosowałam kojarzące mi się typowo z kuchnią francuską warzywa – cebulę i cukinię. Polecam!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło, chłodne: 100 gramów
    - mąka: 200 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - woda, bardzo zimna: 5 łyżek
    - cebula w piórka: 100 gramów
    - cukinia: 100 gramów
    - paluszki z kiełbasy podsuszanej: 50 gramów
    - ocet balsamiczny: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie - do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galette z cebulą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj w malakserze mocno schłodzone masło i mąkę. Stopniowo dodawaj wodę. Uformuj kulę z ciasta i wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Możesz je przechowywać w 4°C do 7 dni, a w -20°C (zamrażalniku) do 3 miesięcy.
  • 2. Obierz cebulę i pokrój w plastry. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Posól, a na koniec dodaj odrobinę octu balsamicznego.
  • Galette z cebulą i cukinią 3. Wyłóż na rozwałkowane kruche ciasto. Przykryj pokrojonymi na mniejsze kawałki paluszkami wędzonymi oraz plasterkami cukinii. Posmaruj wierzch oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi, a następnie oprósz świeżo mielonym pieprzem. Zawiń brzegi, delikatnie do środka.
  • Galette z cebulą i cukinią 4. Zapiekaj ok. 20-30 min w 180°C. Pod koniec dodaj starty lub pokrojony na paseczki ser żółty. Gdy się roztopi wyjmij tartę, posyp świeżą bazylią i podawaj np. z sałatką ze świeżych pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować