Galette to rustykalna tarta francuska na kruchym cieście (pâte brisée). Jako nadzienie zastosowałam kojarzące mi się typowo z kuchnią francuską warzywa – cebulę i cukinię. Polecam!
Galette z cebulą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszaj w malakserze mocno schłodzone masło i mąkę. Stopniowo dodawaj wodę. Uformuj kulę z ciasta i wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Możesz je przechowywać w 4°C do 7 dni, a w -20°C (zamrażalniku) do 3 miesięcy.
2.Obierz cebulę i pokrój w plastry. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Posól, a na koniec dodaj odrobinę octu balsamicznego.
3.Wyłóż na rozwałkowane kruche ciasto. Przykryj pokrojonymi na mniejsze kawałki paluszkami wędzonymi oraz plasterkami cukinii. Posmaruj wierzch oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi, a następnie oprósz świeżo mielonym pieprzem. Zawiń brzegi, delikatnie do środka.
4.Zapiekaj ok. 20-30 min w 180°C. Pod koniec dodaj starty lub pokrojony na paseczki ser żółty. Gdy się roztopi wyjmij tartę, posyp świeżą bazylią i podawaj np. z sałatką ze świeżych pomidorów.
Komentarze