Ulubione francuskie ciasto - rustykalna francuska tarta zwana GALETTE, przepis jest bardzo prosty, śliwki można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami np: jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami
30 min
Składniki:
2 1/2 szklanki maki
200g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
5 łyżek cukru
szczypta soli
1/2 szklanki wody
płatki migdałów
5 – 6 śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
Galette - rustykalna tarta śliwkowa z migdałami po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wyrobić z masłem, szczyptą soli. Posłodzić. Dodać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
Wstawić do lodówki na min. 30 minut.
2.Piekarnik rozgrzać do 180º C.
3.Ciasto rozwałkować najlepiej na kształt okręgu. Na środku ułożyć owoce, skropić stewią lub posypać cukrem. Rogi ciast zawinąć do środka.
4.Posypać migdałami i włożyć do piekarnika na ok 40 min. Piec aż ciasto będzie kruche i zarumienione.
Podawać ciepłe lub zimne najlepiej z keksem bitej śmietany.
Komentarze