Galette - rustykalna tarta śliwkowa z migdałami po francusku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ulubione francuskie ciasto - rustykalna francuska tarta zwana GALETTE, przepis jest bardzo prosty, śliwki można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami np: jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami

  • 30 min

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki maki
    200g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    5 łyżek cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki wody
    płatki migdałów
    5 – 6 śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Galette - rustykalna tarta śliwkowa z migdałami po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wyrobić z masłem, szczyptą soli. Posłodzić. Dodać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
    Wstawić do lodówki na min. 30 minut.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 180º C.
  • 3. Ciasto rozwałkować najlepiej na kształt okręgu. Na środku ułożyć owoce, skropić stewią lub posypać cukrem. Rogi ciast zawinąć do środka.
  • 4. Posypać migdałami i włożyć do piekarnika na ok 40 min. Piec aż ciasto będzie kruche i zarumienione.
    Podawać ciepłe lub zimne najlepiej z keksem bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować