Galereta ze śledzia z winem!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler i marchew umyte pokroić na pół. Do garnka nalać 300 ml wody, wlać wino i ocet, dodać sól, pieprz i liście laurowe. Wrzucić seler i marchew, ugotować na półmiękko. Śledzie opłukać z zalewy, włożyć do wrzącego wywaru i gotować 5 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, pokroić w dużą kostkę. Wywar przecedzić przez gęste sito, rozpuścić żelatynę, odstawić do ostygnięcia. Ugotowane warzywa pokroić w małą kostkę. Do przygotowanych misek lub salaterek wlać trochę galarety, ostudzić. Rozłożyć kawałki śledzia i warzywa, zalać pozostałą galaretką, odstawić do zastygnięcia. Wyjąć z misek, polać octem, posypać posiekaną papryką i szczypiorkiem. Udekorować gałązkami koperku.
Komentarze