Galereta ze śledzia z winem!!!

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Ulubione danie mojego męża, anie tylko!!!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - śledzie marynowane: 60 dekagramów
    - seler: 1 sztuka
    - marchewka: 1 sztuka

    - wino białe wytrawne: 100 mililitrów
    - ocet: 100 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - żelatyna z bulionem i przyprawami: 1 opakowanie
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galereta ze śledzia z winem!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka ze śledzia z winem!!! 1. Seler i marchew umyte pokroić na pół. Do garnka nalać 300 ml wody, wlać wino i ocet, dodać sól, pieprz i liście laurowe. Wrzucić seler i marchew, ugotować na półmiękko. Śledzie opłukać z zalewy, włożyć do wrzącego wywaru i gotować 5 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, pokroić w dużą kostkę. Wywar przecedzić przez gęste sito, rozpuścić żelatynę, odstawić do ostygnięcia. Ugotowane warzywa pokroić w małą kostkę. Do przygotowanych misek lub salaterek wlać trochę galarety, ostudzić. Rozłożyć kawałki śledzia i warzywa, zalać pozostałą galaretką, odstawić do zastygnięcia. Wyjąć z misek, polać octem, posypać posiekaną papryką i szczypiorkiem. Udekorować gałązkami koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować