Gałeczki orzechowe z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne kruche ciasteczka o smaku orzechowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g masła
    200 g mielonych orzechów laskowych
    200 g mąki
    200 g cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g marmolady dowolnej ja dałam różaną

Gałeczki orzechowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Dodać zmielone orzechy i zmiksować, a następnie dodać jajko,mąkę,
    proszek do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego.
    Układać na blaszce w sporych odstępach.
    W każdej gałeczce zrobić wgłębienie palcem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut.
    Po ostygnięciu nałożyć we wgłębienia marmoladę.

Porady

Orzechy laskowe można zamienić na włoskie .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy