Galat

0 (0 ocen)

W niektórych regionach Polski mówi się na to Galareta z nóżek. W moich rodzinnych stronach był to po prostu Galat.

Składniki:

  • 1,5kg ćwiartek z kurczaka,
    3 duże marchewki,
    puszka groszku,
    5 jajek,
    50 g żelatyny,
    natka pietruszki,
    sól, pieprz.

Galat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki ugotować w ok. 3 litrach wody. Wyjąć mięso i drobno pokroić. Ułożyć do misek. Rosół doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Wywarem zalać mięso. Dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę.
  • 3. Jajka ugotować na twardo, oskubać i przekroić na pół wzdłuż, dodać do galatu. Ozdobić natką pietruszki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy