Galaretkowiec z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
Wiśniowe galaretki rozrabiamy w 5 szklankach wody i po przestudzeniu łączymy z jogurtem.
Lekko tężejącą masą polewamy biszkopty (żeby się "związały". Chłodzimy w lodówce.
2.Wiśnie ze słoika odsączamy i mieszamy z resztą galaretki wiśniowo-jogurtowej i wylewamy na zastygnięte w masie biszkopty.
Ubijamy śmietanę ze śmietan--fixami i odrobiną cukru pudru. Wykładamy na wierzch.
4.Warstwę z bitej śmietany dekorujemy przy użyciu kakao.
Ciekawym sposobem jest wycięcie "szablonu" z papieru śniadaniowego po jego wcześniejszym kilkukrotnym złożeniu. W ten sposób otrzymamy ciekawy, symetryczny i oryginalny wzór na wierzchu.
5.Odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin
6.I gotowe.
Porady
Dobrze jest przygotowywać ten deser pop południu ub wieczorem. Wtedy spokojnie przez całą noc schłodzi się w lodówce i dobrze stężeje.
Komentarze