Galaretki z pstrąga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Kroimy na dzwonka. Wszystkie jarzyny obieramy, płuczemy.
W rondlu układamy ryby, warzywa oraz przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wody, taką, żeby ryby i jarzyny były przykryte. Gotujemy przez 25 minut na małym ogniu.
Następnie wyjmujemy rybę przy pomocy łyżki cedzakowej, osączamy i zdejmujemy z nich skórę.
Rybę dzielimy na małe kawałki . Do filiżanki wcześniej wypłukanej wodą, wrzucamy kawałki marchewki, kilka groszków, ćwiartkę jajka i trochę koperku, następnie kawałki ryby.
Wywar przecedzamy. Do 1 litra wywaru dodajemy namoczona żelatynę i podgrzewamy .Dodajemy do smaku octu, doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem Gdy się zagotuje odstawiamy do ostudzenia.
Komentarze