GALARETKA CZY LIZAKI? ZE SKÓREK Z JABŁEK

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

z przepisu Mariolki K.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    skórki i zdrowe ,,resztki'' łącznie z pestkami z 4 kg jabłek i gruszek
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Galaretka czy lizaki? ze skórek z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GALARETKA ZE  SKÓREK Z  JABŁEK. 1. Skórki obrane z jabłek i gruszek, oraz zdrowe resztki czyli gniazda nasienne razem z pestkami u mnie z 4 kg owoców. Jabłka można wykorzystać robiącej, marmoladę lub tak jak ja w syropie.
    Wszystkie zdrowe ,,resztki’’ z jabłek zalać wodą, u mnie 1,5 litra. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać szczyptę soli i gotować aż skórki zmękną.
    Wówczas Przecedzić przez gazę, naciskająć aby zebrać jak najwięcej płynu.
    Sok odmierzyć. U mnie było 1,5 litra soku. Dodać tyle samo cukru, czyli 1,5 kg. Zagotować mieszając, aby rozpuścić cukier. Zmniejszyć ogień i gotować aż do uzyskania tzw nitki.
    Przeprowadzić test na talerzyku, jak zaczyna krzepnąć, gotowe. Wtedy przelać do słoiczków. Zakręcić, nie pasteryzować tylko odwrócić do góry dnem na ok. 30 minut.
  • GALARETKA ZE  SKÓREK Z  JABŁEK. 2. Z tej porcji otrzymałam 2 słoiki półlitrowe i 1 dżemowy
  • cukierki - lizaki 3. Gdy chcemy uzyskać lizaki należy trochę dłużej pogotować.

Porady

Nie wolno trzymać w lodówce. Wstawiłam 1 słoiczek to masa zesztywniała na skałę. Miała być galaretka a okazało się, że ta masa jest idealna na lizaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować