Galaretka z wołowiną i musem z pomidorów

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jest doskonałą przystawką. Jej smak podkreśli odrobina octu z białego wina.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GALARETKA - I WARSTWA, CZęść Z WOłOWINą::
    - mieso wołowe (chude, na rolady): 0.5 kilograma
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie (2 ziarenka): 2 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól, pieprz (opcjonalnie): 1 łyżeczka
    DODATKOWO::
    - bulion wołowy: 0.5 litra
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    GALARETKA - II WARSTWA, MUS Z POMIDORóW:
    - pomidory krojone z puszki: 400 gramów
    - czosnek (2-3 ząbki, opcjonalnie): 3 ząbki
    - sól, cukier, pieprz czarny mielony (opcjonalnie, do smaku): 1 łyżeczka
    DODATKOWO::
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - woda, wrzątek (1/3 szklanki): 0.35 szklanki
    DO PODANIA::
    - ocet z białego wina (opcjonalnie): 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Mus Musy Przystawki

Galaretka z wołowiną i musem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać wodą, zagotować. Po zagotowaniu, wodę odlać, mięso umyć, przełożyć do drugiego garnka, ponownie zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól i pieprz. Gotować na malutkim ogniu ok. 2 godzin. po tym czasie mięso wyjąć z bulionu, ostudzić.
  • 2. Wystudzone mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Należy użyć sitka z mniejszymi otworami.
  • 3. Zagotować bulion wołowy (można użyć tego, który powstał z obgotowania mięsa, należy go wówczas wcześniej dokładnie przecedzić). Bulion zdjąć z ognia, dołożyć żelatynę i bardzo dokładnie rozmieszać (w bulionie nie powinno być najmniejszych grudek). Dołożyć zmielone mięso. Wymieszać.
  • Galaretka z wołowiną i musem z pmoidorów 4. Tak przygotowane mięso przełożyć w równych porcjach do małych filiżanek. Wystudzone wstawić do lodówki do stężenia.
  • 5. Przygotować MUS Z POMIDORÓW: pomidory przełożyć do wysokiego naczynia, dodać czosnek, sól, cukier i pieprz do smaku, zmiksować blenderem. Po zmiksowaniu jeszcze ewentualnie doprawić.
  • 6. W 1/3 szklance wrzątku rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, bardzo dokładnie rozmieszać. Rozpuszczoną żelatynę wlać do pomidorowego musu, rozmieszać.
  • Galaretka z wołowiną i musem z pomidorów 7. Mus pomidorowy równymi porcjami rozłożyć na tężejącą galaretkę z wołowiną. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 8. * Do przygotowania galaretek użyłam 8 filiżanek o pojemności ok. 170ml.
  • 9. ** Przed wyjęciem galaretki z filiżanki należy włożyć ją na krótką chwilę do letniej wody, dodatkowo jej boki można delikatnie oddzielić od ścianek filiżanki nożem.
  • 10. *** Galaretkę udekorować gałązką natki pietruszki i podać z odrobiną octu z białego wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować