Galaretka z szampana z owocami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosty pomysł na wykorzystanie pozostałego z Sylwestra szampana. Zrobiłam z niego galaretkę z owocami a na wierzch dałam bitą śmietanę.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na 3 porcje:
    150 ml słodkiego szampana
    1 zaokrąglona łyżeczka żelatyny
    dowolne owoce, mogą być mrożone
    100 ml śmietanki kremówki
    1 łyżeczka cukru

Galaretka z szampana z owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do metalowego kubka wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Lekko podgrzać, cały czas przy tym mieszając aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić. Wlać szampana, wymieszać. Rozlać do 3, niezbyt dużych kieliszków. Wrzucić po kilka owoców. Wstawić do lodówki aż szampan zastygnie.
  • 2. Śmietankę kremówkę wlać do miski, wsypać cukier, ubić na sztywną piankę. Wyłożyć na wierzch zastygniętej galaretki.

Porady

Można całkowicie pominąć owoce lub dodać świeże truskawki.

Komentarze

Podobne przepisy