Galaretka z pomidorów i papryki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo łatwa do zrobienia.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    2 cebule
    3 strąki czerwonej papryki
    3 strąki zielonej papryki
    Zalewa:
    20 ziaren pieprzu
    20 ziaren ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    3 płaskie łyżki soli
    3 łyżki cukru
    2 paczki żelatyny (po 50g każda)

Galaretka z pomidorów i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i powkładać do słoików. Zalewa: Do garnka wlać 1/2 litra wody, dodać pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i cukier. Wszystko razem zagotować, a następnie przecedzić. Żelatynę rozrobić w 1/2 litrze wody, chwilę poczekać, aby żelatyna napęczniała i dodać ją do gorącej zalewy. Dokładnie wymieszać i od razu zalać słoiki. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy