Galaretka z pigwy

4.94 (204 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Galaretka jest pyszna i ma przepiękny miodowy kolor . Można wykorzystać do deserów , ciast , naleśników itp. A co ważne, nie obieramy pigwy ,która jest bardzo twarda i nie usuwamy gniazd nasiennych.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ok 2,5 kg pigwy
    1 kg cukru
    sok z dwóch cytryn
Wystaw ocenę:

4.94 (204 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery Galaretki Przetwory

Galaretka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwę dokładnie umyć i przekroić na cztery części. Włożyć do garnka i zalać wodą tak ,żeby była przykryta. Gotować 40 min. Odlać i przecedzić powstały wywar. Do wywaru dodać cukier i sok z cytryn . Gotować na wonnym ogniu ok 2 godz. Jeśli płyn wylany na talerzyk zastyga tzn , że galaretka jest gotowa. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry denkiem. Tak pozostawić do wystudzenia. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Galaretka z pigwy

To może cię zainteresować