Galaretka z mleczka migdałowego

0 (0 ocen)

Lekki smaczny deserek......

Składniki:

  • -mleko 500 mililitrów
    -żelatyna 2 łyżeczki
    -cukier 2 łyżki
    -ekstrakt migdałowy 1 łyżeczka
    SOS POMARAŃCZOWY
    -pomarańcza sok 2 sztuki ( około 1 szklanka )
    -cukier 3 łyżki
    -woda 100 mililitrów
    -cytryna sok 1 łyżka
    -kardamon 2 ziarenka
    -pomarańcza 1 sztuka do dekoracji

Galaretka z mleczka migdałowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małego rondelka wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać 2 łyżeczki żelatyny, odstawić na 5 minut.
    Postawić na małym ogniu, dodać cukier, podgrzewać żeby cukier i żelatyna się rozpuściła.( nie zagotować)
    Odstawić garnek, dodać resztę mleka i ekstrakt migdałowy, dokładnie wymieszać.
    Rozlać do pucharków, odstawić do lodówki na 2 godziny.
    Wycisnąć sok z 2 pomarańczy.
    Wlać do małego garnka, dolać wodę, cukier i rozgniecione ziarna kardamonu.
    Gotować na małym płomieniu, żeby odparowało około 3/4 płynu.
    Wyłączyć palnik, dodać sok z cytryny, wymieszać.
    Odstawić do wychłodzenia.
    Obraną pomarańczę, pokroić w małe kawałki, poukładać na galaretce, polać każdą porcję 2 łyżkami sosu.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy