Galaretka z marynowanymi pieczarkami

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

W poszukiwaniu nowości!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 2 keksówki o wymiarach 10x30:
    2 całe nogi z kurczaka
    2 nóżki wieprzowe najlepiej przednie lub ok. 4 łyżek żelatyny
    1 golonka wieprzowa
    1 przypalona cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek łodygi pora
    ¼ selera
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    Vegeta
    Sól, pieprz
    Dodatkowe składniki na galaretkę:
    Puszka zielonego groszku
    7 jajek
    Ok. 400g marynowanych pieczarek
    Marchewka z wywaru
    Świeża pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretka z marynowanymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włożyć do garnka umyte całe mięso drobiowe i wieprzowe. Zagotować, zebrać szumowiny i dać włoszczyznę razem z przyprawami. Gotować do miękkości mięsa. Po tym czasie wyjąć mięso i warzywa, a wywar przelać przez sito. Nie trzeba dawać do wywaru żelatyny jeżeli były gotowane nogi wieprzowe. Nogi z kurczaka i golonkę obieramy z kości i rwiemy na małe kawałeczki. Wywar doprawiamy według własnego smaku.

    Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Dno posypać natką pietruszki, następnie ułożyć ściśle w rzędzie pieczarki. Boki obsypać groszkiem, ułożyć kawałki mięsa. Delikatnie zalać wywarem. Odstawić do lodówki aby galaretka stężała. Po tym czasie na środku ułożyć połówki jajek, położyć po bokach marchewkę. Ponownie zalać wywarem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem odwrócić do góry dnem i pokroić w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować