Galaretka z kurczakiem i szynką

4.49 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wytrawna galareta z kurczakiem, szynką i warzywami. Składniki ułożyłam warstwami, dzięki czemu taka galareta nie tylko jest smaczna, ale też pięknie wygląda. Można ją podać jako przystawkę z sosem czosnkowym lub koperkowym.

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 filet z kurczaka
    1 papryka marynowana
    6 plastrów szynki konserwowej
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    1 mały brokuł
    1 litr buliony drobiowego (rosół)
    7 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Galaretka z kurczakiem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować filet z kurczaka, brokuł i marchewkę. Brokuł podzielony na różyczki gotujemy 5 min, nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku należy go przełożyć na chwilę do bardo zimnej wody. Dzięki temu nie straci zielonego koloru.
  • 2. Zimnym bulionem zalać żelatynę, tak aby cała była przykryta i odstawić do napęcznienia. Pozostały bulion przelać do garnka i podgrzewać, aż będzie bardzo gorący. Dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Nie gotować.
  • 3. Marchewkę pokroić w talarki i ułożyć na dnie formy (11x25). Na marchewce ułożyć pokrojonego w paski fileta z kurczaka, następnie paprykę i zwinięte w rulonik plasterki szynki. Posypać kukurydzą i ułożyć różyczki brokuła. Wszystko zalać płynnym rosołem i odstawić do całkowitego stężenia. Podawać krojąc na grube plastry. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować