Galaretka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i obrane warzywa umyć i ugotować w wodze z dodatkiem przyprawy kuchennej.Ugotowane wyjąć i przestudzić.Por można wyrzucić.Odlać ok 1 1/2 gorącego wywaru mięsno warzywnego, połączyć z żelatyną i przyprawić do smaku.Odstawić do lekkiego stężenia.
2.Jajka ugotować na twardo i przekroić na połówki. Z marchwi i pietruszki wyciąć dowolne rybki.Mięso obrać i pokroić na kawałki.Groszek osączyć z zalewy.Z zielonych części pora i pietruszki przygotować'' wodorosty''.
3.Na dnie małych salaterek lub szerokich szklanek położyć połówki jajek. Obłożyć przygotowanym mięsem .Zalać niewielką ilością tężejącej galaretki, posypać groszkiem i umocować ''wodorosty''.
4.Zalać resztą tężejącej galaretki i wcisnąć rybki.Każdą galaretkę dowolnie udekorować.
Porady
Kilka rybek umieszczamy w galaretce zaraz przy ściankach pojemniczka .Będą bardziej widoczne.
Komentarze