Galaretka z krewetkami i jajkiem

0 (0 ocen)

Niecodzienna galaretka z jajek.

Składniki:

  • krewetki koktajlowe 100 g
    2 szt jajka
    białko
    żelatyna 2 łyzki
    bulion warzywny 750ml
    ocet 1/2 łyżeczki
    kukurydza z puszki
    natka pietruszki
    sól i pieprz do smaku

Galaretka z krewetkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotowac na twardo, obrać, pokroic na pół lub ćwiartkę.. żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Bulion zagotować, włożyć krewetki, gotować 5 minut. Wyjać krewetki. Do wywaru wbić białko i wlać ocet. zamieszac, przecedzić przez gazę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać żelatyne, dokładnie wymieszac. Na dno salaterki, miseczki (lub jak u mnie forma silikonowa w kształcie połówki jajka) dać liść natki, ćwiartkę lub połówkę jajka, krewetki, przykryć kukurydzą. Zalać wszystko wywarem, wstawić na noc do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy