Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek.

4.5 (158 ocen)

Bardzo lubię klasyczną galaretę wieprzową. Kiedyś nie wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek. Teraz robię bez i też jest dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta.

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
    50 dag karkówki wieprzowej
    50 dag szynka wieprzowa
    ziele angielskie
    liść laurowy
    włoszczyzna
    sól, pieprz
    żelatyna
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć zalać wodą i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę, dodać do przecedzonego wywaru. Gotujemy bez nóżek, trzeba dodać żelatynę. Przeważnie dodajemy 6 małych łyżeczek na 1 litr. Rozlać do miseczek i poczekać najlepiej do następnego dnia. Osobiście bardzo lubię taką galaretę z aceto balsamico di Modena, ale może być cytryna, ocet.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować