Galaretka warzywna w białej czapie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy białą galaretkę . Jest to śmietana z chrzanem . Do małej śmietany dajemy łyżkę lub 2 chrzanu mieszamy solimy do smaku . 1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach wody ciepłej mieszamy dajemy troszkę śmietany z chrzanem ,mieszamy i wlewamy z powrotem. Taka białą galaretkę rozlewamy po salaterkach w których będą galaretki,zostawiamy do stężenia.
2.Robimy bulion rozpuszczając kostkę warzywną w gorącej wodzie ,dodajemy żelatyne mieszamy ,zostawiamy do wystygnięcia. Szynkę kroimy w paseczki lub kostkę . Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę ,oliwki w plasterki
3.. Na białą galaretkę kładziemy pokrojone warzywa szynkę zalewamy bulionem z żelatyną . Ozdabiamy natką i wkładamy do lodówki .
Komentarze