Galaretka porzeczkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

smakuje dzieciom. Robię ją również z soku z dojrzałych czerwonych i czarnych porzeczek

Składniki:

  • ● 1,5 kg czarnych porzeczek
    ● 70 dag cukru

Galaretka porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki przebieramy,
    myjemy i osączamy. Rozgniatamy,
    aby puściły sok. Gotujemy
    na małym ogniu ok. 10
    minut, od czasu do czasu
    mieszając. Odcedzamy.
  • 2. Sok doprowadzamy do
    wrzenia. Wsypujemy cukier.
    Mieszając, gotujemy na małym
    ogniu, aż zgęstnieje, jednak
    nie dłużej niż 20 minut.
  • 3. Gorącą galaretkę przekładamy
    do słoików i mocno
    zakręcamy. Słoiki odwracamy
    do góry dnem i odstawiamy
    do wystygnięcia.

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy