Galaretka na majonezie

4.5 (186 ocen)

Efektowna przystawka.

Składniki:

  • Galaretka:
    350 ml majonezu 78% tłuszczu
    4 łyżki musztardy stołowej
    1 szklanka bulionu warzywnego
    8 łyżeczek żelatyny wieprzowej bez przypraw
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    pieprz biały mielony do smaku
    sól do smaku

    Dodatkowo:
    1 puszka czerwonej (240g po odcedzeniu)
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 filety śledziowe a'la matias
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Galaretka na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka na majonezie 1. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki bulionu, pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Lekko wystudzic. Majonez, musztardę i pozostały bulion wymieszać. Dodać przygotowaną żelatynę i natkę. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku.
  • Galaretka na majonezie 2. Foremki (8 sztuk) lub jedną dużą formę wyścielić folią aluminiową. Jajka przekroić na pół, śledzie - wzdłuż na pół. Połówki jajka (strona przekrojona ku górze) owinąć połówką płata śledziowego, wkoło nałożyć fasolę. Podobnie postąpić w przypadku dużej formy - zawiniątka z jajka i śledzia ułozyć w niewielkich odstępach, a przestrzenie zapełnić fasolą.
  • Galaretka na majonezie 3. Całość zalać przygotowaną galaretką tak, by całkowicie przykryć składniki. Włożyć do lodówki, by galaretka stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować