Galaretka kawowo -śmietankowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Deser jest lekki i bardzo dobry,swoją konsystencją przypomina delikatną galaretę .

  • 40 min

Składniki:

  • Warstwa kawowa-dolna

    2 dag kawy naturalnej
    200 ml wody
    200 ml mleka
    5 dag cukru
    2 dag żelatyny

    Warstwa biała-śmietankowa

    szklanka gęstej śmietany
    2 łyżki żelatyny
    2 białka
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy

    Warstwa kawowa jest taka sama jak warstwa dolna tylko przygotowana z połowy składników:

    1 dag kawy naturalnej
    100 ml wody
    100 ml mleka
    2,5 dag cukru
    1 dag żelatyny





Galaretka kawowo -śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa dolna:
    Kawę zaparzyć i przecedzić.Mleko zagotować z cukrem,wymieszać z namoczoną w zimnej wodzie żelatyną,mieszając ponownie zagotować..Następnie połączyć z naparem kawowym.Rozlać do szklanek i wstawić do lodówki.
  • 2. Warstwa biała:żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody,ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem ,dodać ubitą pianę z białek oraz rozpuszczoną żelatynę,wymieszać i wlać cienkim strumieniem na zastygniętą warstwę kawową.wstawić do lodówki na około 15 minut.Możemy niewielką ilość wlać do osobnej salaterki i zrobić na końcu dekorację w postaci piankowych kostek przypominające kostki cukru
  • 3. Warstwa górna:przygotować w ten sam sposób co warstwę dolną.ostudzoną wlać na zastygniętą warstwę białą.Schłodzić a po stężeniu udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy