Galaretka kawowo -śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa dolna:
Kawę zaparzyć i przecedzić.Mleko zagotować z cukrem,wymieszać z namoczoną w zimnej wodzie żelatyną,mieszając ponownie zagotować..Następnie połączyć z naparem kawowym.Rozlać do szklanek i wstawić do lodówki.
2.Warstwa biała:żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody,ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem ,dodać ubitą pianę z białek oraz rozpuszczoną żelatynę,wymieszać i wlać cienkim strumieniem na zastygniętą warstwę kawową.wstawić do lodówki na około 15 minut.Możemy niewielką ilość wlać do osobnej salaterki i zrobić na końcu dekorację w postaci piankowych kostek przypominające kostki cukru
3.Warstwa górna:przygotować w ten sam sposób co warstwę dolną.ostudzoną wlać na zastygniętą warstwę białą.Schłodzić a po stężeniu udekorować.
Komentarze