Galaretka kawowa

0 (0 ocen)

Przepis pochodzi z kuchni staropolskiej - postanowiłam go wypróbować - i nie zawiodłam się :)

Składniki:

  • NA 4 PORCJE

    2 szklanki mleka 3,2%
    2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki cukru
    3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
    3 łyżki zimnego mleka
    8 kostek twardej, gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki rodzynek
    1 kieliszek ciemnego, aromatycznego rumu

Galaretka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę drobno kroimy i rozkładamy na spodzie pucharków. Rodzynki zalewamy rumem i pozostawiamy aby nasiąkły.
  • 2. żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnego mleka, odstawiamy by napęczniała.
  • 3. Mleko i cukier zagotowujemy - gdy zacznie wrzeć dodajemy kawę, mieszamy a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy - można mikserem.
  • 4. Po przestygnięciu galaretkę rozlewamy do pucharków z czekoladą - wstawiamy do lodówki.
  • 5. Przed podaniem posypujemy odsączonymi rodzynkami.

Porady

Jeśli nie masz rumu, można użyć np. wiśniówki, lub namoczyć rodzynki w łyżce gorącej wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy