GALARETA Z SZYNKI I WARZYW W OSŁONCE BARIEROWEJ

4.5 (185 ocen)

Czasami zostaje mi w lodowce jakaś końcówka wędlin , trochę zaczętych puszek z warzywami, czy słoika z ogórkami. Robię wtedy mocno stężałą galaretę w osłonkach barierowych, którą potem kroję w plastry.

Składniki:

  • --- 30- 35 dkg szynki gotowanej lub innych wędlin ( miałam troszkę półgęska parzonego i troszkę szynki z piersi indyczej)
    --- 2 średnie ogórki- korniszony
    --- 2 duże płaty papryki konserwowej
    --- kilka sztuk małych kolb kukurydzy ze słoiczka ( 6- 7)
    --- ½ puszki kukurydzy złocistej
    --- 2 kopiaste łyżki kaparów ( kto nie lubi może dać np. groszek konserwowy)
    --- 2 szklanki wody
    --- 2 szklanki chudego rosołu ( miałam zamrożony)
    --- 14 płaskich łyżeczek żelatyny
    --- sól i pieprz
    --- można dodać ząbek czosnku
    --- osłonka barierowa
    --- sznurek do zawiązania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta z szynki i warzyw w osłonce barierowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie składników 1. 1) Wędlinę pokroić w większą kostkę. Wodę i rosół wlać do rondla- zagotować .
    2) Do gorącego zdjętego z ognia wywaru wsypać 14 płaskich łyżeczek żelatyny i dobrze rozpuścić, doprawić solą i pieprzem.
    3) Korniszony, paprykę konserwową pokroić w kostkę, kolby kukurydzy na większe kawałki, pozostałe warzywa odcedzić z zalewy. Ewentualny ząbek czosnku drobniutko posiekać.
  • drugi etap przygotowania 2. 4) Wszystko dodać do rosołu i przelać do szerszej miski. Schłodzić do momentu kiedy galareta zaczyna dość mocno krzepnąć- musi być widać skrzepnięte kawałki i troszkę luźniejsze- wymieszać. Pozwala to na równomierne rozłożenie w galarecie szynki i warzyw. Po prostu nie mamy roboty z ciągłym obracaniem osłonki.
    5) Osłonkę barierową z jednej strony dobrze zawiązać, podwinąć koniec i jeszcze raz zawiązać. Włożyć do wyższego garnka i wlać nabierką do zupy całą zawartość galarety. Drugi koniec zawiązać jak pierwszy pozostawiając pętlę do powieszenia.
  • Napełniona i zawiązana osłonka 3. 6) Balot z warzywami i szynką powiesić i pozostawić do całkowitego zakrzepnięcia w chłodnym miejscu. Włożyć do lodówki na 12 godzin, żeby całość dobrze zakrzepła.
    7) Przy porcjowaniu na plastry rozcinamy tylko tyle folii ile potrzeba- resztę pozostawiamy z osłonką i przechowujemy w lodówce. Kroimy bardzo ostrym nożem na grubsze plastry.

Porady

Spotkałam się w sieci ze sposobem wlewania do petów po wodzie mineralnej. Niektórzy robią również w petach wędliny domowe np. domowy salceson, szynkę mielonkę itp. To jest niedopuszczalne , ponieważ butelki po wodzie nie nadają się do żadnych potraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować