Galareta z mielonego leszcza

0 (0 ocen)

  • 60 min

galareta jest kolorowa i smaczna. Mąż złowił małe leszcze których nie lubi jeść ze względu na ości, wymyśliłam więc galaretkę z mielonej ryby. Z masy rybnej robię też małe, smażone kotleciki w sosie greckim lub occie, gorąco polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • MASA RYBNA
    2 male leszcze /ok. 1,70 kg/
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    3 łyżki bułki tartej
    1 mala cebula
    11/2 lyżeczki soli
    1/4 lyżeczki gałki muszkatołowej
    1 lyżeczka pieprzu ziołowego

    DO WYWARU
    3 male marchewki
    kawalek pietruszki, selera, pora, pietruszki
    sól
    3 szklanki wody
    listek laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    DODATKOWO
    3 lyżki zielonego groszku z puszki lub mrożony ugotowany w wywarze
    3 jajka gotowane na twardo
    9 łyżeczek żelatyny
    sok z cytryny do smaku
    mały sloiczek majonezu
    pół małego słoiczka białego chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta z mielonego leszcza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawionego leszcza okrajamy ostrym nożem z obu stron, wycinamy mięso razem ze skórą i i mielimy z cebulą. Dodajemy mleko, jajko,bułkę tartą i przyprawy, wyrabiamy ręką. Formujemy 3 klopsiki o średnicy ok. 5 cm. Wrzucamy do uprzednio ugotowanego wywaru z jarzym z przyprawami. Gotujemy ok. 20 min. na wolnym ogniu. Wyjmujemy, studzimy, kroimy w plastry, ukladamy w 3 miseczkach przekladając jajkiem pokrojonym w ósemki, plasterkami marchwi i zielonym groszkiem.
    Do odcedzonego wywaru dodajemy przegotowaną wodę/uzupełniamy do 3 szklanek/ przyprawiamy solą, dodalemy sok z cytryny do smaku i uprzednio namoczoną żelatynę. Dokladnie mieszamy.Każdą miseczkę z ulożoną rybą zalewamy 1 szklanką rosołu z żelatyną. Chlodzimy do stężenia /ok. 12 godzin/. Podajemy z sosem z majonezu wymiesznego z chrzanem.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Leszcz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować