• Galareta drobiowa

    Dodane przez: SLONCE

  • Galareta drobiowa jest tak populana i aby nam się nie znudziła musimy ją trochę urozmaicić.

  • Składniki

    1 l wywaru drobiowego, może też być bulion zrobiony z kostek rosołowych

    2 piersi z kurczaka

    3 - 4 marchewki

    5 łyżek kukurydzy konserwowej

    1 opakowanie żelatyny

    pieprz do smaku

    Kucharek do smaku

    3 plastry szynki konserwowej

    4 plastry żółtego sera

    listki bazylii

  • Sposób przygotowania

    1.

    Z litra wody , piersi z kurczaka i marchewki gotujemy wywar do galarety. Doprawiamy pieprzem i kucharkiem. Wyciagamy mięso i marchewkę. Przecedzamy wywar do drugiego garnka. W 125 ml zimnej wody moczymy żelatynę około 10 minut. Do gotującego się wywaru dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy. Lekko studzimy zawartość garnka.

    2.

    W formie babki układamy na dnie kawałki pokrojonej marchewki, następnie pokrojone mięso. Posypujemy kukurydzą. Zalewamy wywarem tak by lekko przykryło składniki galarety. Odtsawiamy w chłodne miejsce.

    3.
    Galareta drobiowa - krok 3

    Gdy lekko zastygnie układamy pokrojony w paski ser. Zalewamy resztą wywaru. 3 plastry sera układamy na 3 plastrach szynki, zwijamy w rulon i wpychamy delikatnie w stężałą galaretę. Ozdabiamy listkami bazylii. Odstawiamy całość do lodówki na 4 godziny.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, konkurs_wielkanocny, dania świąteczne, Mój niedzielny obiad
  • 0 komentarzy

Dodane przez: SLONCE

SLONCE 208

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-23T09:42:01+01:00

499 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »